czwartek, 17 kwietnia 2014

Na szybko....


Dawno mnie tu nie było. Pastelaria nieco się zakurzyła i choć dookoła mnóstwo się dzieje, remont, przeprowadzka, goście, mazurki, sprzątanie i inne wielkie przygotowania to wydzieram chwilkę by przetrzeć pył i pajęczyny, których się tu nieco nazbierało. Otworzę okno, przewietrzę i wpuszczę trochę wiosny.
I w biegu i w szale wiosennym- sałata, trochę miejska, trochę wiejska z mazurską duszą. Nie świąteczna choć znajdziecie w niej jajka, wiosenna i trochę jako wynik wiosennych porządków w lodówce. Wesołych Świąt lub słonecznej wiosny!

SAŁATA Z WĘDZONĄ RYBĄ


·         Trochę zielska ( ja wrzuciłam cykorię- obowiązkowo!, rukiew wodną, listki botwinki i ogórecznika, roszponkę i rukolę)
·         Wędzona ryba
·         3 jaja ugotowane na twardo ( najlepiej wiejskie….)
·         Łyżka kaparów
·         3 garście pomidorków koktailowych
·         Łodyga selera naciowego
·         5 małych ziemniaczków ugotowanych w mundurkach ( najlepiej młode ale póki co nie ma….)
·         Ok. 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
·         Łyżka francuskiej musztardy
·         Łyżeczka ketchupu dobrej jakości
·         Ok. łyżka soku z cytryny
·         Szczypiorek
·         Pestki słonecznika uprażone na suchej patelni
·         Świeżo mielony pieprz

Zielsko myjemy suszymy, cykorię dzielimy na płatki. Rybę filetujemy, dzielimy na kawałki wrzucamy na sałatę. Pomidorki przekrajamy na pół dodajemy. Seler naciowy kroimy w bardzo cieniutkie paski, dorzucamy. Jajka i ziemniaczki kroimy na kawałki, dodajemy. Kapary także. Miksujemy oliwę, musztardę, ketchup i sok z cytryny, całość polewamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami słonecznika.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pięknie i kolorowo. Tu propozycja Pełnego http://pelnybebech.wordpress.com/2013/07/03/salatka-oczyszczajaca-pobudzajaca/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahahaha! Myślę, że dobrze by było podlać to jeszcze absyntem i podpalić!

    OdpowiedzUsuń