Łapmy ostatnie ciepłe, słoneczne promyki tego roku i
zróbmy sobie Tarator!
Doskonały chłodnik bułgarski, który stawia na nogi w
największe nawet upały. Lekki, prosty i szybki do przygotowania. Najlepiej
smakuje z kieliszkiem bułgarskiej Mastiki. Dobry jako przystawka lub mała
przekąska.
Póki jeszcze
złota, polska jesień, siedząc w słońcu
uraczmy się smakiem lata.
POTRZEBUJEMY:
·
kefir lub kwaśne mleko
·
parę gruntowych ogórków
·
czosnek
·
koperek
·
oliwa z oliwek extra vergin
·
zmielone włoskie orzechy
·
sól, świeżo mielony pieprz
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Ząbek czosnku rozgniatamy. Koperek szatkujemy. Ogórki, czosnek i koperek
mieszamy z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Doprawiamy solą. Odstawiamy do lodówki
na ok. godzinę by dobrze się wszystko schłodziło i przegryzły smaki.
Podajemy skropiony oliwą. Na wierzch sypiemy zmielone
orzechy i świeży pieprz do smaku.
mniam :)))
OdpowiedzUsuń