piątek, 28 września 2012

Tarator


Łapmy ostatnie ciepłe, słoneczne promyki tego roku i zróbmy sobie Tarator!
Doskonały chłodnik bułgarski, który stawia na nogi w największe nawet upały. Lekki, prosty i szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje z kieliszkiem bułgarskiej Mastiki. Dobry jako przystawka lub mała przekąska.
Póki  jeszcze złota, polska jesień,  siedząc w słońcu uraczmy się smakiem lata.
POTRZEBUJEMY:
·        kefir lub kwaśne mleko
·        parę gruntowych ogórków
·        czosnek
·        koperek
·        oliwa z oliwek extra vergin
·        zmielone włoskie orzechy
·        sól, świeżo mielony pieprz
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ząbek czosnku rozgniatamy. Koperek szatkujemy. Ogórki, czosnek i koperek mieszamy z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Doprawiamy solą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę by dobrze się wszystko schłodziło i przegryzły smaki.
Podajemy skropiony oliwą. Na wierzch sypiemy zmielone orzechy i  świeży pieprz do smaku.

1 komentarz: